SUM | Haşere İlaçlama | Fumigasyon | Dezenfeksiyon | Bahçe İlaçlama | Yabani Ot'la Mücadele

Haşim İşcan mahallesi Arık caddesi no:34 A,B

PK:07100 Muratpaşa Antalya

7 / 24

Hizmet

Haşere Rehberi

Akar gözle görülmeyecek kadar küçük yapılı bir haşere olmakla birlikte, vücutta kaşıntı ve buna bağlı olarak kızarıklığa neden olur. Sıcak ortamlarda hızlı bir şekilde çoğalan akar, bakteri ve mikropların fazla olduğu alanlarda yaşar. Özellikle halı, çarşaf ve kıyafet gibi tüylü ya da pamuklu eşyaların arasında bulunan akar, mite (mayt) olarak da adlandırılır. Deri döküntüleri ile beslenen bu haşereler, insanlara ciddi rahatsızlıklar verir. Mikroskobik bir canlı alan akar ilaçlama yapılmadan bireysel yollarla yok edilemez. Zira bu haşereler, sıcaklığa karşı oldukça dayanaklıdır. Yüksek sıcaklıkta yıkanıldığı takdirde dahi yaşamaya devam edebilir. Bunun yanı sıra kapalı alanlarda akarı yok etmek için tüm alanın yüksek sıcaklıkta temizlenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla akardan kurtulmak için ilaçlama yaptırmak şarttır.


Akar Nasıl Beslenir?

Akar (mite) kan emerek beslenen bir haşere olmamakla birlikte, vücutta ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle deri hassasiyeti bulunan bireylerde ve küçük çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilen akarı yok etmek için profesyonel haşere ilaçlama firmaları tarafından hizmet alınmalıdır. Egzama gibi deri hastalıklarına neden olan ya da bu hastalıkları tetikleyen akar, epitelyumun üzerindeki ölü deri tabakasıyla beslenir. Ancak bu dokusu ince olan bireylerde, deri enfeksiyonlarına sebep olabilirler.

Akar ile Mücadele

Hızlı bir şekilde üreyerek, kapalı alanları kısa sürede saran mite, yumurtalarını ve dışkılarını havada asılı halde bırakır. Bu da, akar yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda, ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olur. Astım, nefes darlığı gibi hastalıkları tetikleyen miteler ile mücadele bu açıdan da son derece önemlidir. Ev, iş yeri, hastane, klinik gibi alanlar bu haşerelere karşı ilaçlanmalı ve yaşam alanlarının temizliği muhafaza edilerek, sağlık açısından koruma sağlanmalıdır.

Akar İlaçlama

Akar ilaçlama işlemi için en etkili ve kesin çözüm veren yöntem buharlama tekniği ile uygulanan sıvı ilaçlamadır. Akar ilaçlarının alanın her noktasına nüfuz etmesi, bu haşereleri yok etme açısından son derece önemlidir. Belirli alanlara yapılan ilaçlamalar, akar ile mücadele konusunda bir sonuç vermeyecektir. Bunun yanı sıra, akarların yoğun olarak bulunduğu; halı, koltuk, yatak yorgan gibi eşyalar da detaylı bir şekilde ilaçlanmalı ve iyice havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Akar ilaçlama için amatör ya da bireysel yöntemler kullanılmamalı ve yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı olan profesyonel ilaçlama şirketleri tarafından yardım alınmalıdır. Sağlıksız ilaçlamalar yapan firmalar, ciddi solunum yolu rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere neden olabilir. Gözle görülemediği için bireysel mücadelenin imkansız olduğu akardan kurtulmak için kaliteli ve etkili ilaçlar kullanan firmalardan yardım almanın önemi unutulmamalıdır.

Arı ilaçlama, doğaya büyük faydası olan bal arılarına karşı yapılan bir uygulama olmadığı gibi kovanlara zarar veren yaban arıları için yapılmaktadır. Saldırgan olan ve topluluk halinde yaşayan yaban arıları, insanlara da ciddi zararlar verebilmektedir. Arı sokması durumunda, vücutta büyük bir acı ile birlikte, kızarıklık ve şişkinlik de oluşur. Bunun yanı sıra, arı saldırıları ölümlere dahi neden olabilir. Bu nedenle yaban arı ilaçlama işlemi son derece önemli olmakla birlikte dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.

Arı İlaçlama

Yaban arısı ve eşek arısı en tehlikeli arı türleri arasında yer alır. Büyüklükleri normal bal arılarına oranla hayli fazla olan bu arı türleri 3 santimetre uzunluğundadır. Bal arısı iğnesini batırdıktan kısa süre sonra ölürken, eşek arısının iğnesi zehirlidir ve iğnesini batırdıktan sonra da kullanmaya devam edebilir. Bunun yanı sıra eşek arısı, ağaç kovuklarında ya da duvar diplerinde yuva yaparak, ciddi tehlikelere yol açar.Bitki özlerini çiğneyip, eriyik hale getirdikten sonra, duvar dibi ya da ağaç kenarları ve çatılara yaptığı yuvasını petek haline getiren yaban arısı, kovanlara saldırarak bal arılarına büyük zararlar verir. Genellikle bal arılarının bulunduğu bölgelere yakın alanlarda yuva yapan eşek arısı ve yaban arısı ilaçlama yapılmadığı sürece sorun teşkil etmeye devam eder. Eşek arısı ilaçlama işlemi yapılırken son derece dikkatli olunmalı ve profesyonel şekilde uygulama yapılmalıdır. Arı ilaçlama işlemi için, arıların kovanda olmadığı sabahın erken saatleri seçilebilir. İlaçlama yöntemini yanlış belirlemek arı saldırılarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kullanılacak ilaç ve ilaçlama tekniği doğru bir şekilde belirlenmelidir. Bunun yanı sıra, arı ilaçlama işlemini yapacak olan personelin profesyonel olması ve gerekli maske ve ekipmanlara sahip olması da son derece önemlidir. Amatör elemanlar ile yapılan ilaçlamalardan hiçbir randıman sağlanamayacağı gibi, arı saldırılarının yaşanabileceği de unutulmamalıdır. Yaban arısı ilaçlama için Sağlık Bakanlığından onaylı olan ve kaliteli hizmet veren haşere ilaçlama firmaları tercih edilmelidir. Kalitesiz ilaçlamalar yapan veya ilaçlama yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan firmalar tarafından yapılan işlemler ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle yaban arılarından kurtulmak için kaliteli ve garantili ilaçlamalar yapan şirketlerden yardım alınmalıdır.

Bit, kan emerek beslenen parazitlerden biri olduğu gibi insan vücudunda yuva yapabilen bir canlıdır. Saç ya da kılların arasında gizlenerek yuva yapan ve insan ya da hayvanların kanını emerek beslenen bit, birçok deri enfeksiyonuna ve alerjiye sebep olmaktadır. Sürekli olarak kaşıntıya neden olan bit ilaçlama yapılmadığı sürece üremeye devam eder. Canlılar üzerindeki bitlerin temizlenmesi için doktora ya da veterinere başvurmak gereklidir. İnsanları genellikle saç derisinden beslenen bitlerden kurtulmak için hekime başvurmak ve özel ilaçlar kullanmak gerekir. Hayvanlardaki bit için ise mutlaka veterinerden yardım alınmalıdır.

Kene, pire gibi kan emerek beslenen diğer haşereler, insan vücudunda yuva yapamazken, bitler insanların başında kolaylıkla yuva yapabilir. Saç tellerinin arasına gizlenen bit, tamamen şişinceye kadar kan emebilir. Bir canlıdan başka bir canlıya kolaylıkla geçebilen bu haşereler, çok hızlı bir şekilde ürediği için önlem alınmadığı sürece, mücadelesi zorlaşacaktır. Bu nedenle bitten kurtulmak için hem canlıların özel ilaçlar kullanarak temizlenmesi, hem de alanda bit ilaçlama işleminin yapılması son derece önemlidir.

Bitten kurtulmak için bireysel mücadele kesinlikle yeterli olmaz. Zira bitler sadece canlı vücudunda gezinmez. Bir yerden başka bir yere kolayca taşınabilen bu haşerelerden korunmak için, iç mekanların ilaçlanması da büyük önem taşır. Yatak yorgan aralarında, yastıklarda ve kıyafet gibi sık kullanılan eşyaların arasına gizlenen bitten kurtulmak için alanın detaylı bir şekilde ilaçlanması da büyük önem taşır. Özel bit ilaçları kullanılarak, vücut bitlerden arındırılsa dahi, alanda yaşamaya devam eden bit, yeniden canlı vücuduna yerleşecektir. Bu nedenle özel bit ilaçlarıyla vücudun temizlenmesi ile eş zamanlı olarak haşere ilaçlama işleminin de yapılması gerekmektedir.

Bit ilaçlama işlemi için en etkili mücadele yöntemi buharlama yöntemi yoluyla yapılan sıvı ilaçlamadır. Alanın her noktasına nüfuz eden bit ilaçları, bu haşerelerden kurtulmak açısından en etkili yol olacaktır. Bit ilaçları kaliteli ve sağlık açısından hiçbir risk içermiyor nitelikte olmalıdır. Bu nedenle bitten kurtulmak için haşere ilaçlama firmaları tarafından yardım alınmalıdır. Sağlık Bakanlığından onaylı olan ve profesyonel elemanlarla hizmet veren bit ilaçlama şirketleri tarafından yardım almak bu haşerelerden kurtulmayı sağladığı gibi, alana yeniden girmelerine karşı da önlem oluşturacaktır.

Çekirge, otçul olarak beslenen bir haşere olmakla birlikte, bitkilere ve ekinlere zarar veren ve kısa sürede büyük tarlaları neredeyse tamamen yok edebilecek kadar istilacı bir haşeredir. Büyüklüğü ortalama olarak 5 cm olan çekirgelerin bazı türleri 20 santimetreye kadar büyüyebilmektedir. Genellikle yeşil tonlarında olan çekirgelerin rengi türlerine göre değişmekle birlikte kahverengi veya sarımsı tonlarda da olabilmektedir. Sürü halinde yaşayan ve özellikle sıcak iklimlerde sıklıkla rastlanan çekirge ilaçlama yapılması zorunlu olan haşerelerden biridir. Açık alanlarda çekirge ile mücadele büyük önem arz eder. Bilhassa ilkbahar ayları ile çoğalmaya başlayan ve göç ettikleri alanı tamamen talan eden çekirgeler, bu dönemde ürerler ve genellikle üredikten sonra topluca ölürler. Çekirgelerin toplu halde ölmesi, birçok hastalığın yayılmasına ve çevrenin olumsuz etkilenmesine de neden olmaktadır. Çekirge ile mücadele için en etkili yok etme yöntemi ilaçlama yaptırmaktır. Büyük ve açık alanlara sürü halinde göç eden ve tarlaları, ekinleri istila eden çekirge ilaçlama yapılamadığı takdirde büyük maddi zarara neden olur. Bu nedenle çekirgelerin göç etme vakti olan ilkbaharda çekirge ilaçlama işlemi yaptırmak bu haşerelere karşı koruyucu etki gösterecektir.

Çekirge İlaçlama

Çekirge ilaçlama işlemi için etkili ilaçlar kullanılmalı ve buharlama tekniği ile sıvı ilaçlama uygulanmalıdır. Çekirgeyi yok etmek için uygulanan lokal uygulamalar ya da diğer formdaki ilaçlar bu haşereden kurtulmak için hiçbir çözüm sağlamaz. Bunun yanı sıra, amatör ya da bireysel ilaçlama yöntemleri çekirgeden kurtulma konusunda etkili değildir. Dolayısıyla çekirgeyi yok etmek ve neden olduğu maddi zararın önüne geçebilmek için profesyonel haşere ilaçlama firmaları tarafından yardım almak son derece önemlidir. Çekirge ile mücadele için tarla ya da bahçelere yapılan ilaçlamaların ekin ve mahsullere zarar vermemesi de son derece önemlidir. Mahsulleri korumak için çekirgelere karşı yapılan ilaçlamaların, ekinleri olumsuz etkilemesinin önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığından onaylı ilaçlama firmalarından yardım almak son derece önemlidir. Çekirge ilaçlama işlemleri çiftlik ve yazlık gibi alanlar için de sıklıkla yapılmaktadır. Bu alanlarda yapılan ilaçlamalar için yardım alınacak firmanın sağlıklı ilaçlamalar yapması ve kaliteli hizmet vermesi son derece önemlidir. İç mekanlarda yapılan çekirge ilaçlaması için kullanılacak ilaçların solunum yolları açısından hiçbir tehdit içermemesi büyük önem taşır.

Tehlikeli haşereler arasında yer alan çıyan son derece zehirli bir canlıdır. Eklembacaklılar sınıfında yer alan bu haşere, genellikle toprak yüzeyine yakın alanlarda veya taşlıklarda yuva yapar. Diğer birçok haşere türü gibi yumurtlama yöntemi ile çoğalan çiyan ilaçlama yapılmadığı zamanlarda açık alanlardan kapalı alanlara doğru giriş yaparak iç mekanları kısa sürede sarabilir. Dokunulduğu anda bile, savunma mekanizması olarak zehirli bir salgı üreten çiyan, bu salgı ile dahi insanları ya da diğer canlıları zehirleyebilir. Böcek, örümcek, solucan gibi haşerelerle beslenen ve avını zehirledikten sonra yiyen çıyanın uzunluğu birkaç santimetre ile 30 santimetre arasında değişebilmektedir.

Çıyanların rengi yaşadıkları alana ve türlerine göre farklılık göstermekle birlikte genellikle kırmızı ve kahverengi tonunda görülürler. Çıyanları bazı kırkayak türlerinden ayırmak oldukça zor olduğundan, bu haşereler bazen kırkayaklarla karıştırılabilir. Ancak çiyan, kırkayaktan çok daha zehirli bir haşere olduğu gibi, sokması durumunda felce neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çiyan sokması ani ölümlere yol açabilen reaksiyonlar da yaratabilmektedir.

Ev, iş yeri, bodrum gibi kapalı alanlarda, duvar oyuklarında ya da taş altlarında yuva yapabilen çiyan, gizlenme yeteneği gelişmiş bir haşeredir. Kanepe altlarına, yatak arkasına ya da taş ve duvarların içine gizlenen çiyan, tehlikede hissettiği anda zehirleyebilir. Hızlı bir şekilde çoğalan ve yuvasını bazen toprak bazense taşlık bölgelerde yapan çiyan yılın her mevsiminde üreyebilmektedir. Genellikle yalnız dolaşmayan çiyan ilaçlama yapılmadığı sürece risk yaratmaya devam eder. Zira alanda görülen birkaç tane çıyanın öldürülmüş olması dahi kapalı alanlarda tüm çıyanların öldürüldüğü anlamına gelmez.

Çıyan ilaçlama işlemi açık ya da kapalı alanlarda sıvı ilaçlama yöntemi ile uygulanabilmektedir. Buharlama tekniği ile yapılan çiyan ilaçlama iç ve dış mekanlar için en etkili sonucu verir. Ancak kullanılan çıyan ilaçları ve ilaçlama yöntemleri de büyük önem arz eder. Kalitesiz ilaçlar ile yapılan işlemler, çiyanlara karşı bir çözüm oluşturmadığı gibi sağlık açısından da ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle çiyan ile mücadele için Sağlık Bakanlığından onaylı olan ve garantili hizmet veren böcek ilaçlama firmaları tarafından yardım almak son derece önemlidir.

Danaburnu, toprak altında yaşayan ve bitkilerin genç kökleri ile ekinlere ciddi zararlar verebilen bir haşeredir. Büyüklüğü 3 cm ile 5 cm arasında değişebilen danaburnu genellikle siyah ya da kahverengi tonlarındadır. Yağışlı havalardan sonra toprak yüzeyine çıkan dana burnu, hem toprak altında, hem de toprak üstünde beslenebilmektedir. Yumurtlayarak üreyen dana burnu larvalarını bitkilerin kökleri arasına bırakarak, genç köklerin kurumasına ve ölmesine neden olur. Bitkileri ve ekinleri korumak ve kurumalarını önlemek için dana burnu ilaçlama yaptırılması şarttır. Zira bu haşereler özellikle ilkbahar aylarında üremeye başlayarak, bitkiler ve ekinler açısından ciddi tehdit yaratır.

Dana burnu haşeresi çıkardığı gürültülü seslerle kolaylıkla fark edilebilir. Hem etçil hem de otçul olarak beslenen bu haşereler, solucan ve toprakta yaşayan diğer haşereler ile de beslenebilmektedir. Tarla ve bahçe gibi açık alanlarda yaşayan danaburnu, seralara ve ev bitkilerine de zarar verebilmektedir. Dana burnu genellikle ekinlerin arasında bulunur ve kumlu ve gevrek topraklarda yaşamayı sever. Sırtı üstünde katlanır bir şekilde kanatları bulunur ve bu sayede uçabilir. Ekinler arasında ve tarlalarda bu zararlı haşere var ise mutlaka en kısa zamanda danaburnu ilaçlama yapmak gerekir.

Danaburnu ile mücadele için ilaçlama işlemi yaptırmak önemli olduğu gibi, bu fhaşerelere karşı yaptırılan ilaçlamalar her zaman yeterli olmaz. Toprağın 25-30 santimetre kadar derinine inebilen danaburnu ilaçlama işleminden çoğunlukla etkilenmez. Bu nedenle danaburnu ile mücadele için kullanılan ilaçların ve ilaçlama yöntemlerinin profesyonel ve etkili olması büyük önem arz eder. Etkisiz ilaçlarla uygulama yapan firmalar, danaburnu haşeresine karşı hiçbir çözüm sağlayamaz. Bununla birlikte danaburnundan kurtulmak için amatör ya da bireysel yöntemlerin çözüm sağlamadığı da unutulmamalıdır. Toprağın bulunduğu her alanda yuva yapabilen danaburnu haşeresi, taş ya da duvar aralarında yuva yapamaz. Ancak kapalı alanlardan açık alanlara rahatlıkla girebilen bu haşereler, iç mekanlarda dolaştıktan sonra, yuvalarına geri dönebildiği gibi, evlerdeki bitkilerin içerisine de yuva yapabilir.

Deri böceği, küçük yapılı ve kanatlı bir böcek türüdür. Deri böceği dermatidae ailesine bağlı böceklerdir. Bu böcekler insanları ve hayvanları ısırmaz ve sokmaz. Küçük yapılı bir vücuda sahip olan deri böcekleri, genellikle kahverengi ve siyah tonlarındadır. Sadece eşyalara ve besin maddelerine zarar veren bu haşereler, oval yapıda olmakla birlikte, çok hızlı hareket edemezler. Genellikle loş ve sıcak alanlarda yuva yapan deri böcekleri; ev, ofis, depo gibi kapalı alanlara girerek, bu ortamlardaki besin maddelerine ve eşyalara hasar verir. Bu nedenle özellikle, iç mekanlarda deri böceği ilaçlama yaptırmak son derece önemlidir. Hızlı bir şekilde çoğalan deri böceği yumurtlarını halıların dikiş aralarına, koltuklara ve buna benzer, yünlü ya da pamuklu eşyaların arasına bırakabilir. Küçük yapılı bir haşere olduğu için fark edilmesi her zaman kolay olmayan bu haşereler, sayılarını hızlı bir şekilde arttırdığı için ilaçlama yapılmadığı sürece yok edilemez.


Deri Böceği ilaçlama

işlemi için en etkili yöntem sıvı formdaki ilaçlarla yapılan uygulamalardır. Katı ya da toz formdaki ilaçlarla yapılan işlemler, deri böceğinden kurtulmak için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle bu haşerelerden kurtulmak için sıvı ilaçlama yöntemini buharlama tekniği ile uygulamak; hem deri böceğine karşı koruma sağlayacak hem de bu haşerelerin yaydığı bakteri ve mikroplara karşı ortamı dezenfekte edecektir. Maddi zarara neden olan ve mücadelesi oldukça zahmetli olan deri böceğini yok etmek için profesyonel ilaçlama firmaları tarafından yardım alınmalıdır. Kalitesiz ilaçlar ya da bireysel yöntemlerle yapılan deri böceği ilaçlama, sağlığa ve eşyalara zarar verebilir. Sağlık Bakanlığından onaylı olmayan ve ilaçlama yöntemleri konusunda yeterli bilgisi olmayan böcek ilaçlama şirketleri tarafından yapılan uygulamalar, sağlık açısından olduğu gibi maddi yönden de zarar görmenize neden olabilir. Bu nedenle deri böceği ilaçlama uygulaması yaptırırken, piyasada hizmet veren firmaları detaylıca araştırmalı ve haşereler hakkında yeterli bilgiye sahip olan ve garantili ilaçlama yapan şirketleri tercih etmelisiniz.

Fare, kemirgen bir hayvan olan bu canlılar genellikle toplu halde yaşayan zararlı canlılardır. Bu kemirgenlerin birçok türü vardır ve her kemirgenin insanlara verdiği zarar türü farklıdır. Bazı fare çeşitleri dışarıda yani doğal ortamlarda yaşarken bazı türleri de insanların yaşadığı ev, bina ve iş yerlerine kadar gelip bu alana yerleşirler. Fareler türlerine bağlı olarak bazı türleri insanların besin kaynaklarına, bazıları giyeceklerine ve eşyalarına, bazı türleri de direk insanı kemirip ve tırmalayarak insanlara birçok zarar verir. Ayrıca bu kemirgenler ev ve yaşam alanlarına kadar geldiklerinde üzerinde birçok zararlı parazit canlılarda gelebilir yani pire, kene, bit gibi canlılar bu kemirgenler üzerinde taşınabilir. Fare kemirgeninin zararlarından kurtulmak ve bu kemirgenler ile mücadele etmek gerekir. Her kemirgen çeşidine bağlı olarak farklı ilaçları kullanmak gerekir.
Fare ilaçlama da bu kemirgenin bulunma şekline göre farklı ilaçlama uygulamaları yapmak gerekir. Fare ilaçlama işlemi ortamın durumuna ve farenin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık alanlarda yapılan fare mücadelesi ile kapalı alanlardaki mücadelede arasında büyük farklar vardır. Kokulu sıvı ilaçlama, fareleri yok etme konusundaki en etkili yöntemlerden biridir. Ancak açık alanlarda sıvı ilaçlama yerine, katı fare ilaçları ya da istasyon denilen fare tuzakları kullanmak daha etkili sonuç verecektir. Fareyi yok etmek kadar, kemirgenlerin alana yeniden girişini engellemek de büyük önem taşır. Bu nedenle fare ilaçlama şirketleri tarafından yardım alırken, ilaçların koruyucu olup olmadığını öğrenmeniz gereklidir. Fareden kurtulmak için ev, ofis, fabrika, okul, klinik gibi kapalı alanlara yapılan kemirgen ilaçlama işleminde katı ilaçlar sıvı ilaca takviye olarak da kullanılabilir.

Fare ilaçlama yaptırırken, en çok korkulan noktalardan biri, farenin belli bir yerde sıkışıp kalmasıdır. Gelişmiş kemik sistemine sahip olmayan fareler, başlarının geçebildiği her alandan geçer. Ancak farenin bir alanda sıkışıp kalmasının ardından, oradan çıkarılması oldukça zordur. Farelerin sıkışması sonucu hem çok ciddi bir koku oluşur hem de bakteri ve mikroplar hızla yayıldığı için sağlık açısından ciddi riskler oluşur. Bu nedenle fareden kurtulmak için bireysel ya da amatör mücadele yöntemleri kullanmamak gereklidir.

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış fare ilaçları ya da fare tuzakları kullanarak işlem yapan ve ilaçlama yöntemleri konusunda uzman olan fare ilaçlama firmaları, kemirgenleri yok etme konusunda başarı sağlamaktadır. Deneyimsiz ya da amatör ilaçlama şirketleri tarafından yardım almak ise ciddi riskler yaratır.

Gümüşçün olarak da adlandırılan gümüş böceği gider haşereleri arasında yer aldığı için kapalı alanlarda en çok banyo ve mutfak gibi alanlarda görülür. Bunun yanı sıra, su borularının etrafında ya da depolarda da bu haşerelere sıklıkla rastlanır. Naif yapılı bir haşere olan gümüş böcekleri, dokunuldukları anda savunma mekanizması olarak kıvrılır ve bastırıldığında kolayca ölür. Ancak çok hızlı bir şekilde üreyen gümüş böceği ilaçlama yapılmadan yok edilemez. İp, yün ya da pamuktan yapılmış maddelerle beslenebildiği gibi, besin maddelerini de tüketebilen bu haşereler, sağlık açısından olduğu gibi maddi açıdan da zarara sebep olur.
Gümüş böceği ilaçlama Gümüş böceğini yok etmek ve bu haşerelerin neden olduğu sorunlardan kurtulmak için en etkili mücadele şekli, sıvı ilaçlama yöntemidir. Kapalı alanlarda gümüşçün ilaçlama yapılırken, alanın belirli bir süre kapalı tutulması ve kullanılmaması gereklidir. Yeteri kadar kapalı tutulan kapalı alan, iyi bir şekilde havalandırılmadan da kullanılmamalıdır. Gümüşçün ilaçlaması için katı ya da toz halindeki haşere ilaçları da kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı, kapalı alanların kullanılmasını hiçbir şekilde engellemez. Ancak sıvı ilaçlama yöntemi ile yapılmayan ilaçlama işlemleri, bakteri ve mikropları yok etme konusunda etki göstermez. Dolayısıyla; ev, iş yeri gibi iç mekanlarda sıvı ilaçlama uygulamak daha sağlıklı bir yöntem olacağı gibi; ambar ya da depo ilaçlamaları için toz ya da katı formdaki ilaçlar kullanılabilir.

Gümüş böceğinden kurtulmak ve hem sağlık hem de maddi açıdan zararı engellemek için Sağlık Bakanlığından onaylı olan böcek ilaçlama firmaları tarafından yardım alınmalıdır. Kalitesiz ya da dikkatsizce yapılan ilaçlama işlemleri, sağlık açısından ciddi risk oluşturduğu gibi maddi zararlara da neden olabilir. Bu nedenle gümüş böceği ilaçlama yardımı alırken, dikkatli olmak ve bireysel yöntemler yerine profesyonel firmaları tercih etmek gereklidir.

Güveler, besinlere ve tahıllara zarar vererek, maddi zarara neden olan haşerelerdir. Özellikle ambar ve tahıl depolarında büyük sorunlara yol açan güve; ev ve ofis gibi iç mekanların mutfak bölümlerinde, besin maddelerine zarar verir. Besin maddelerinin yanı sıra; kumaş, odun ve yünlü maddelere de zarar veren güveden kurtulmak için ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır. Ambarlara bulunan tahıl güveleri mısır ve buğdaylara ciddi zarar verir. Ambarlardaki ekinlere büyük zararlar veren ve çiftçileri maddi zarara uğratan güve ilaçlama yapılmadığı sürece üremeye ve zarar vermeye devam eder.


Güve İlaçlama

Kanatlı haşereler arasında yer alan ve kahverengi tonlarında görülen güveler çok hızlı bir şekilde çoğaldığı için mücadelesi oldukça zordur. Bu nedenle güve ilaçlama yapılmadığı sürece bu haşerelerden kurtulmak ve neden oldukları maddi zararların önüne geçmek oldukça zordur. En zararlı güve türleri arasında; tahıl güvesi ve halı güvesi gelir. Besinlere ve eşyalara zarar vermesinin yanı sıra, bakteri ve mikropların da çoğalmasına neden olan güvelerden kurtulmak gerek açık gerekse kapalı alanlarda son derece önemlidir. Güvelerin zarar verdiği besin maddelerini tüketmek, sindirim yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere, çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.

Güveleri yok etmek için bireysel mücadele yöntemleri çoğunlukla yetersiz kalmaktadır. Zira bu haşereler çok hızlı bir şekilde ürediği gibi, iyi saklanabilme özelliğine de sahiptir. Larvalarını, mısır ve buğday ekinlerinin içine bırakan güveler, tahılların olgunlaşamadan yok olmasına ve kurumasına da neden olur. Bu nedenle güve ile mücadele için üreme dönemlerinde önlem almak ve bu haşerelerin sık görüldüğü; tarla, bahçe ya da ambarlarda düzenli olarak ilaçlama yaptırmak gereklidir. Güve ilaçlama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, eşyaların ve gıda maddelerinin ilaçlamadan zarar görmemesini sağlamaktır. Bunun için uygulamada kullanılan güve ilaçları, Sağlık Bakanlığından onaylı olmalı ve işlem profesyonel ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır.

Güve ilaçlaması açık ya da kapalı alanlarda sıvı ilaçlama yöntemi ve buharlama tekniği ile uygulanmaktadır. Amatör ya da bireysel yöntemlerle uygulanan sıvı ilaçlama zehirlenmelere neden olabildiği gibi, solunum ve deri hastalıklarına da yol açabildiği için, profesyonel firmaları tercih etmek sağlık açısından önem taşır. Sağlık Bakanlığının öngördüğü belgelere sahip olan ve onaylı ilaçlar kullanan firmalardan güve ilaçlama yardımı almak sağlık açısından büyük önem arz ettiği gibi, ilaçlamanın verimi açısından da dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Hamam böceği, türlerine bağlı olarak farklı boylarda ve farklı yapılarda olan ve insanlara birçok hastalık bulaştıran çok pis böceklerdir. Bu böcekler nemli, rutubetli ve pis ortamlarda yaşarlar. Evlere farklı yerlerden ve farklı şekillerde ulaşan bu böcekler insanlara birçok hastalık ve mikrop bulaştırır. Hamam böcekleri aynı zamanda insanların yemeklerinden, açıktaki sebzelerden ve meyvelerden beslenir ve beslenirken de bu besinleri bozar. Bu yüzden hamam böceği ilaçlama önemlidir. Bu böcekler geceleri aktif olup genellikle bunlara geceleri rastlanılır. Gündüzleri ise bu böcekler ortalıkta pek fazla gezinmezler ve bu bakımdan bu böceklere gündüzleri çok nadir rastlanılır. Hamam böceğinin dış kısmında kanada benzeyen sert bir kabuğu vardır ve bunlar uçmazlar. Ancak bazı hamam böceği türlerinde, sadece erkek türleri uçabilmektedir. Hamam böceği insanları ve hayvanları sokmaz ve ısırmaz. Bu böcekler beslenmesinde kan kullanmaz fakat ölü böcek ve hayvan ölüsünden beslenirler.

Hamam Böceği İlaçlama
Ortalama olarak iki üç ay kadar yaşayan hamam böcekleri bu süre içerisinde en az beş altı defa yumurtlar. Her yumurtlamada ortalama olarak 40 – 50 larva bırakan bu haşereler, ömürleri boyunca ortalama 300 yavru meydana gelir. Kısa sürede kapalı alanları tamamen sarabilen bu haşerelerden ve yaydıkları mikroplardan korunmak için hamam böceği ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır. Kakalak, alman hamam böceği, amerikan hamam böceği başta olmak üzere yaklaşık 5 bin türü bulunan hamam böceklerinden kurtulmak için sıvı ya da jel ilaçlama yapılabilir. Sıvı ilaçlama işlemi genellikle ev, iş yeri, fabrika gibi besin maddelerinin kaldırılabileceği alanlarda buharlama tekniği ile yapılır. Hamam böceği ilaçlaması için bu yöntemin kullanılması ilacın bu haşerelerin yuvalarına kadar nüfuz edip tamamen yok olmalarını sağlar. Ancak profesyonel personellerle hizmet veren ve ilaçlama tekniklerine hakim olan firmalar, püskürtme yöntemi ile hamam böceklerinden kurtulma konusunda kesin çözüm vermektedir.

Hamam böceği ilaçlama için kullanılabilen diğer yöntem olan jel ilaçlama ağırlıklı olarak; cafe, restoran, yemek hane gibi alanlarda bu haşerelerin alana girişini ve yaygınlaşmasını engellemek amacıyla kullanılır. Aynı şekilde, ev ya da ofislerde de hamam böceğine karşı önlem sağlamak ya da bu haşereleri yok etmek için jel ilaçlama yöntemi kullanılabilir. Hamam böceğinin yoğun olarak görüldüğü alanlarda ise bu iki ilaçlama yöntemi birden uygulanabilmektedir.

Hamam böceğini yok etmek ve yaşam alanlarındaki bakteri ve mikrop popülasyonunu engellemek için, profesyonel ve Sağlık Bakanlığından onaylı olan ilaçlama firmaları tarafından hizmet almak son derece önemlidir. Kalitesiz ilaçlarla uygulama yapan ya da sağlık bakanlığından onaylı olmayan hamam böceği ilaçlama şirketleri tarafından hizmet almamak sağlık açısından son derece mühimdir.

Kakalak hamam böceğinin bir türü olmakla birlikte, bazı özellikleri bakımından ait olduğu türden belirgin farklılıklar gösterir. 2-2,5 santimetre büyüklüğünde olup, kahverengi tonlarındadır. Nemli ve sıcak alanlarda yaşayan kakalak, diğer hamam böceği türleri gibi çok hızlı bir şekilde çoğalır. İç mekanlarda, yiyecek bulabildiği her alanda kolayca yuva yapabilen kakalak, genellikle sıcak bölgelerde daha fazla görülür. Bunun yanı sıra Nisan-Mayıs aylarında daha sık görülen kakalaklara, havaların ısınmasıyla açık ya da kapalı tüm alanlarda rastlanır. Bu nedenle kakalak ilaçlama işlemlerinin ilkbahar aylarının sonunda yapılması, bu haşerelerden korunma açısından son derece önemlidir. Hızlı bir şekilde çoğalıp, kısa zamanda tüm alanı saran kakalak ilaçlama yapılmadığı sürece üremeye devam edecek ve mücadelesi gittikçe zorlaşacaktır.


Kakalak İlaçlama

Kakalaktan kurtulmak için sıvı ya da jel formdaki ilaçlarla uygulama yapılabilir. Hastane, klinik, 7/24 çalışan iş yerleri gibi boşaltılması zor olan alanlarda kakalak ilaçlama için jel tekniği uygulanabilir. Bununla birlikte, küçük çocukların ya da solunum yolu hassasiyeti bulunan bireylerin yaşadığı alanlarda da kakalak sorununu çözmek için jel ilaçlama uygulanabilir. Bunun dışında; fırın, cafe, restoran gibi alanlarda püskürtme yöntemi ile uygulanan sıvı ilaçlama yöntemi etkili çözüm verecektir. Açık alanlarda kakalak ilaçlama için ise buharla tekniği uygulanır. Ancak kakalak, kalorifer böceği gibi hamam böceği türleri için genellikle iç mekanlarda ilaçlama yapılır.

Kakalak ilaçlama işleminde sıvı ve jel ilaçlama bir arada da uygulanabilir. Sıvı ilaçlama, alanın tüm bölgesine yayılırken, jel ilaç bu haşerelerin yoğun olarak görüldüğü alanlara noktalama yöntemi ile uygulanır. Böylece kakalaktan tek ilaçlamada kurtulmak ve bu haşerelerin alana yeniden girişine karşı önlem oluşturulmuş olur. Ancak ilaçlama yaptırırken, amatör ya da bireysel yöntemlere başvurmamak da büyük önem taşır. Zira dışarıdan alınan kakalak ilaçları hayli maliyetli olduğu gibi, yanlış uygulandığı zaman haşerelerden kurtulmayı sağlamadığı gibi maddi zarara da neden olmuş olur. Bu nedenle kakalak ilaçlama işlemi için profesyonel olarak hizmet veren şirketlerden yardım almak gereklidir. Bunun yanı sıra uygulamayı yapacak haşere ilaçlama servisinın, Sağlık bakanlığının gerekli gördüğü belge ve evraklara da sahip olmasına da dikkat edilmelidir.

Kara Fatma yapı ve şekil olarak diğer hamam böceği türlerinden ayrılan bir böcek türüdür. Karafatmanın ( oryantal hamam böceği ) boyu yaklaşık olarak 3 – 5cm kadardır. Renkleri siyah yani adı gibi karadır. Zaten ismini de buradan alır. Bu hamam böcekleri çok hızlı kaçabilen ve çok hızlı hareket edebilen böceklerdir. Ortalama olarak bir Kara Fatma 1 yıl kadar yaşar ve bu zaman zarfı içinde 35 – 40 bin kadar yumurta yapar. Beslenmesini tamamlayan bir dişi hemen çiftleşir ve bulunduğu ortama yumurta bırakır. Kara Fatma genellikle bir defasında 300 – 350 adet yumurta yapar. Bu böcekler yumurtasını paketler halinde bırakır ve her yumurta paketinde ortalama olarak 30 – 50 kadar yumurta bulunur. Kara Fatma böceği bazen ömrü boyunca bir defa çiftleşme ile defalarca yumurta yapar ve bazen de her yumurta bırakma döneminde yeniden çiftleşme olur. Çok hızlı bir şekilde üreyen karafatma ilaçlama yapılmadığı sürece kapalı alanlarda çoğalmaya devam ederek ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir.


Karafatma İlaçlama

Karafatma genellikle geceleri ortaya çıkar ve beslenir. Hamam böceklerinin bir türü olan bu haşereler çok pis olan böceklerdir ve bunlar açıkta buldukları her türlü organik besinleri yerler. Karafatma ve diğer hamam böceği türleri insanlara birçok mikrop ve hastalıkları bulaştırır bunun için mutlaka en kısa zaman içinde bunlarla mücadele etmek gerekir. Hamam böcekleri ve kara fatma ev ortamına farklı yerlerden gelir. Kanalizasyon ve çöplük gibi kirli alanlardaki mikropları yaşam alanlarına taşıyan kara fatma ilaçlama bu haşerelerin sayısı çok fazla artmadan yapıldığı anda, tek uygulamada çözüm sağlanır.

Bu böcekler yaşam alanlarına ya pis su giderinden, ya dışarıdan alınan bir eşya veya pazardan alınan sebzeler ve meyvelerle gelirler. Ayrıca bu böcekler açık bırakılan kapıdan ve pencereden içeri girebilir. Kara fatmadan kurtulmanın en güzel yolu yasal bir şirkete ilaçlama yaptırmaktır. Yasal bir haşere ilaçlama firması olan şirketimiz karafatma ve her türlü zararlı canlılar ile mücadele etmektedir. Yaşam alanın da ve çevrenizde zararlı canlılar varsa en kısa zamanda bir ilaçlama şirketine ulaşıp ilaçlama talep etmek gerekir. Karafatma ilaçlama için hem sıvı hem de jel ilaçlar ayrı ayrı ya da aynı anda uygulanabilmektedir. Bireysel mücadenin oldukça zor ve masraflı olduğu bu haşerelerle profesyonel olarak mücadele etmek hem en kısa sürede çözüm almayı hem de sağlığı korumayı sağlar.

Karasinek ilaçlama işlemleri, sadece ağzının etrafında 20 milyondan fazla bakteri ve mikrop taşıyan bu sinek türleri ile en etkili mücadele yöntemidir. Dünyanın tüm alanlarına yayılmış olan karasinekler, gelişmiş algılayıcıları yardımıyla yiyeceklerin kokusunu uzak mesafelerden rahatça alabilir. Kara sinekler kan emerek beslenmemekle birlikte, özellikle yaz aylarında sürekli olarak insanların vücudunda gezindiği için ciddi rahatsızlık yaratır. Bunun yanı sıra, taşıdığı bakteri ve mikropların insan vücuduna bulaşmasına yol açarak, dolaylı yoldan birçok hastalığa neden olur. Bu nedenle karasinek ilaçlama işlemleri, mikropların yayılmasını engellemek ve sağlığı korumak açısından son derece önemlidir.


Kara Sinek İlaçlama

Kapalı alanlarda olduğu gibi açık alanlarda da ciddi rahatsızlıklara sebep olan karasinek, özellikle sıcak ve nemli alanlarda görülür. Yazlık, çiftlik gibi alanlarda karasinek ilaçlaması yapılırken, koruyucu ilaçlar kullanılması da son derece önemlidir. Daha çok bataklıklara ve çöplüklere yakın alanlarda yaşayan karasinekler, hiç durmadan kilometrelerce uçabildiği için diğer alanlara da kısa sürede yayılır.

Kara sinek ilaçlama işleminde, buharlama tekniği ile uygulanan sıvı ilaçlar, bu haşerelerden kurtulmak için en etkili çözüm yoludur. Açık ve kapalı alanlarda uygulanabilen bu işlem, karasineklerin alana yeniden girişine karşı da önlem oluşturur. Karasineklerden kurtulmak için basit sinek ilaçları kullanılarak yapılan mücadele kısa zaman için çözüm sağlasa da karasinekleri yok etme konusunda başarılı olmaz. Bunun yanı sıra basit insektisitler karasinekleri sadece ortamdan uzaklaştırma konusunda başarılıdır. Karasineklerin alanda çoğalmasına ya da alana yeniden girişlerinin engellemesine yardımcı olmaz. Sinekleri yok etmek için profesyonel ilaçlama yöntemleri kullanılarak uygulama yapılmalı ve kalıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

Karasinekten kurtulmak için bireysel şekilde mücadele ederek, vakit kaybı ya da maddi zarar yaşamak yerine, profesyonel firmalar tercih edilerek, etkili ve kalıcı ilaçlama yardımı alınmalıdır. Karasinek ilaçlama işlemleri için Sağlık Bakanlığı tarafından ilaçlama yapma yetkisine sahip olan ve eğitimli elemanlar ile uygulama yapan haşere ilaçlama şirketleri tarafından yardım almak sağlık açısından büyük önem taşır. Bu nedenle karasineği yok etmek için amatör yöntemler yerine profesyonel yardım alınmalı ve kaliteli hizmet veren şirketler tercih edilmelidir.

Karıncalar birkaç santimetre büyüklüğündeki haşereler olmasına karşın, biyolojik bakımdan son derece güçlü ve türlerine göre değişmekle birlikte oldukça büyük zararlara sebep olabilen canlılardır. Ülkemizde en sık görülen türü, ev karıncası olarak da bilinen kara karıncalarıdır. Bu haşereler birçok maddeyi besin olarak kullanabilmekle birlikte, glikoz içerikli besinleri daha çok sever. Karınca ilaçlama işlemleri özellikle yaz aylarından önce, karıncalara önlem oluşturmak amacıyla yapılır. İlkbaharın gelmesiyle birlikte hemen her yerde görülmeye başlayan karıncalar, çok hızlı bir şekilde üredikleri için sayıları arttıkça mücadelesi zorlaşır. Bu nedenle özellikle fırın, yemekhane, kantin gibi alanlarda karınca ilaçlama işlemi, yaz aylarının başında ya da ilkbaharın sonlarına doğru yapılabilmektedir.

Karınca İlaçlama

Karınca ilaçlama, sıvı ya da toz formadaki haşere ilaçları kullanılarak yapılabilir. Karınca ile mücadele için kullanılan ilaçlarda en çok koruyucu özelliğe dikkat edilmelidir. Koruyucu niteliği olmayan karınca ilaçları ile yapılan uygulamalar kısa sürede çözüm sağlasa dahi, karıncaların alana yeniden girişine engel olamaz. Ev, iş yeri, bahçe, gıda işletmeleri gibi açık ya da kapalı tüm alanlarda uygulanabilen karınca ilaçlama işlemlerinde sıvı ilaca ek olarak diğer formdaki ilaçlar da koruyuculuk sağlamak için kullanılabilir.

İç mekanlarda mutfak ve yiyecek bulunan diğer alanlar başta olmak üzere her alanda yuva yapabilen karıncalara karşı uygulama yapılırken, lokal işlemler yerine genel ilaçlamalar tercih edilmelidir. Mutfak ve banyoda daha sık görülen karıncalar için alanın sadece bu bölümlerini ilaçlatmak etkili sonuçlar alınmasını engeller. Dolayısıyla karınca ilaçlama yapılırken, iç mekanın her bölgesi detaylıca ilaçlanmalıdır.

Karıncadan kurtulmak ve hem yiyecek maddelerini hem de sağlığı korumak için profesyonel olarak hizmet veren Sağlık Bakanlığından onaylı ilaçlama firmaları tarafından yardım almak büyük önem taşır. Kalitesiz ilaçlamalar yapan ve sağlık açısından ciddi riskler oluşturan ilaçlama şirketleri tarafından yardım almak ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği gibi karıncaları yok etme konusunda da bir çözüm sağlayamaz. Deri enfeksiyonları, cilt alerjileri, solunum ve sindirim yolu problemleri ile zehirlenmelere yol açabilen yanlış ilaçlama uygulamaları yapan sahte ilaçlama servislerine kesinlikle itibar edilmemelidir. Karınca ilaçlaması için kesinlikle bir haşere ilaçlama firması ile kordineli çalışmak gerekir. karınca ilaçlaması için şirketimizden yardım alabilirsiniz.

Kene ilaçlama, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ölümcül hastalıklara neden olarak, birçok insan ve hayvanının hayatını kaybetmesine neden olan bu haşerelere karşı en etkili mücadele yöntemdir. Ağaçlık alanlarda yaşayan ve hayvan ya da insan vücuduna yapışarak, canlıların kanını emen bu haşereler, sıcak ve karanlık ortamlarda daha sık görülür. 1 mmden daha küçük olan kenenin fark edilmesi zor olduğu gibi bu haşere ile mücadele de oldukça zordur. Bireysel mücadele yöntemlerinin hiçbir sonuç vermediği bu haşereyi yok etmek için kene ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır.


Kene İlaçlama

Yaz aylarında sıkça görülmeye başlayan ve yaşamsal tehlike oluşturan keneler, vücutları tamamen şişene kadar kan emebilir. Canlı vücuduna yapışan ve baş bölümünü derinin içine geçerek kan emen kenenin başı canlı vücudunda kaldığı zaman da ciddi tehlikelere neden olur. Birçok virüsün en aktif vektörleri arasında yer alan kene ilaçlama yapılmadığı sürece çoğalmaya ve hem yaşam alanlarını hem de açık alanlardaki canlıların hayatını tehdit eder.

Kene, en hızlı üreyen haşereler arasında yer aldığı gibi, üremeden sonra, genellikle dişi kene ölür. Canlı vücudunda çiftleşen ve her yumurtlamada ortalama 5 bin kadar larva bırakan keneler, çiftleşmeden sonra, şişinceye kadar kan emer. Kenenin bıraktığı yumurta sayısı da kan emme miktarı ile doğru orantılıdır. Genellikle açık alanlarda yuva yapan kene, ağaçlık alanlara yakın olan çiftlik, yazlık ya da diğer iç mekanlara da yuva yapabilmektedir.

Kene yapışması gibi durumlarda acilen hekime başvurmak gereklidir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ölümcül hastalıklara neden olan kene ile mücadele için bireysel yöntemler oldukça tehlikeli olduğu gibi bu haşerelere karşı bir sonuç da sağlamamaktadır. Keneden kurtulmak için profesyonel ilaçlama firmaları tarafından hizmet almak hem sağlık açısından hem de keneleri yok etme bakımından en etkili yöntemdir. Kaliteli ve garantili hizmet veren ilaçlama firmaları tarafından yardım almak, kene sorununa karşı kesin çözüm oluşturacak ve yaşam alanlarına bu haşerelerin girişini engelleyecektir. Bunun yanı sıra açık alanlarda yapılan kene ilaçlama uygulamaları, bu haşerelerin çoğalmasını engelleyeceği gibi, canlıların zarar görmesini de engelleyecektir.

Kertenkele ilaçlaması, hızlı bir şekilde üreyen ve sert bir deriye sahip olduğu için kolay mücadele edilemeyen bu haşerelerden kurtulmak ve korunmak için en etkili mücadele şeklidir. Yaz aylarında üremeye başlayan ve özellikle taşlık ya da yeşillik alanlara yakın kapalı mekanlara kolaylıkla giriş sağlayan kertenkeleler son derece rahatsızlık verici canlılardır. Çok hızlı hareket eden ve kısa sürede iç mekanlarda hemen her yerde görülebilen bu haşereler, sağlık açısından doğrudan zararlı değildir. Binlerce türü bulunan kertenkelelerin, ülkemizde çoğunlukla zararsız türleri görülür. Kertenkelelerin zararsız türlerinin boyutu 3-5 cm arasında değişir. Yaz aylarında üremeye başlayan ve dış mekanların yanı sıra iç mekanlarda da yuva yapabilen bu haşereler; ev, iş yeri, restoran gibi kapalı alanlarda bakteri ve mikropların yayılması neden olur. Bu nedenle kertenkele ilaçlama işlemi, bilhassa iç mekanlarda hastalıklardan korunma açısından büyük önem taşır.


Kertenkele İlaçlama

Kertenkele, dilinin ucunda bulunan yapışkan salgı ile avını yakalayarak, önce uyuşturur daha sonra da yer. Böcek, örümcek ve buna benzer küçük canlılarla beslenen kertenkele, yiyecek sıkıntısını gidermek ya da yılan, yırtıcı kuşlar ve yaşamını tehdit eden diğer canlılardan kaçmak için kapalı alanlara giriş yapabilir. Soğukkanlı canlılar arasında yer alan ve kış uykusuna yatan kertenkeleler, iç mekanlarda duvarların üzerinde, dolapların içinde ya da dış cephede rahatlıkla dolaşabilmektedir. Çok hızlı hareket etme yeteneğine sahip olan ve alıcıları son derece güçlü olan bu haşereleri bireysel yöntemlerle yok etmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle kertenkelelerden kurtulmak için haşere ilaçlama yaptırılması büyük önem taşır.

Çiftlik ya da yazlık ilaçlama işlemlerinde kertenkele ile mücadele için sıklıkla yardım alınır. Yiyecek bulabildiği ağaçlık alanlar ile taşlık bölgelerde yaşayan bu haşereler iç mekanlara girdiğinde, ilaçlama yapılmadan yok edilemez. Bu nedenle kapalı alanlarda bu haşereler ile karşılaşıldığında kertenkele ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır. Bunun yanı sıra kertenkele ile mücadele için bireysel ya da amatör mücadele yöntemleri sonuç vermediği için profesyonel olarak hizmet veren haşere ilaçlama firmaları tarafından yardım alınmalıdır. Yaşam alanlarında hem korkuya neden olan hem de bakteri ve mikropların yayılmasına neden olarak çeşitli hastalıklara yol açan kertenkeleden kurtulmak için Sağlık Bakanlığından onaylı ilaçlama şirketleri tercih edilmelidir.

Eklembacaklı canlılar arasında yer alan kırkayağın vücudu bölmeler şeklinde olmakla birlikte adından da anlaşılacağı üzere çok sayıda ayağa sahiptir. Çıyan ile ayırt edilemeyecek kadar benzeyen kırkayak binlerce türe sahiptir. Uzunluğu ve beslenme davranışları türüne göre değişen kırkayaklar 1 cm olabildiği gibi 30 cm büyüklüğüne kadar büyüyebilen kırkayak türleri de vardır. Çürükçül olarak beslenen kırkayaklar, bitkilere ve genç köklerine ciddi zararlar vererek kurumalarına neden olur. Genellikle nemli ve ağaçlık alanların bulunduğu bölgelerde yaşayan kırkayakların bazı türleri zehirli olduğundan, insan hayatı açısından da ciddi sorunlara yol açar. Bunun yanı sıra son derece zehirli olan çiyan ile kırkayağı ayırt etmek bazı türler için çok zor olduğundan, ilaçlama yaptırmanın önemi artar. Zira kırkayak zannedilen haşere, çıyan olabilir ve bu durumda ciddi zehirlenmeler meydana gelebilir.

Kırkayak İlaçlama

Kırkayakların sahip olduğu özelliklerin başında, iyi gizlenme ve güçlü algılayıcılara sahip olmak da gelir. Tehlikeyi kolaylıkla sezebilen kırkayak, bunun yanı sıra çok iyi bir şekilde gizlenebildiği için de zehirli olan türleri büyük tehlikeye yol açar. Çürükçül olarak beslenen kırkayaklar açık alanlarda yoğun olarak görülmekle birlikte, yağmurdan sonra toprak yüzeyine çıktığı için, iç mekanlara da giriş yapar. Ev, iş yeri gibi alanlarda bitkilerin bulunduğu alanlara yakın yerlerde yuva yapan kırkayaklar, ezilerek öldürüldüğünde uzun zaman geçmeyecek kötü bir kokuya neden olur. Bu nedenle bu haşerelerden kurtulmak için kırkayak ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır.

Kırkayak ilaçlaması iç ve dış mekanlarda sıvı ilaçlama tekniği ile uygulanabilir. Kırkayağın yoğun olarak yaşadığı alanlarda kırkayak ilaçları doz arttırılarak uygulanmalıdır. Bazı türleri son derece zehirli olan ve dokunulduğu anda dahi felç gibi ani reaksiyonlara neden olabilen kırkayaktan kurtulmak için bireysel yöntemlere başvurmak sağlık açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Bunun yanı sıra sağlıksız ve kalitesiz ilaçlar kullanarak uygulama yapan korsan firmalardan da kırkayak ilaçlama yardımı alınmamalıdır. Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen belgelere sahip olan ve bünyesinde ilaçlama yöntemleri konusunda uzman elemanlar bulunduran ilaçlama firmaları tarafından yapılan uygulamalar kırkayağı yok etme ve sağlığı koruma açısından en etkili çözüm olacaktır. Bu nedenle kırkayak ilaçlama işlemleri için Sağlık Bakanlığından onaylı böcek ilaçlama servisleri tarafından hizmet almak, maddi açıdan ve sağlıksal yönden en etkili çözüm yoludur.

Hem böceklerle hem de bitkilerle beslenen kulağakaçan haşeresi, iç mekanlarda sıklıkla görülür. Kuytu alanlarda, duvar diplerinde ve nemli alanlarda kolaylıkla yuva yapabilen bu haşereler, bitkilerin kurumasına yol açacak kadar zararlıdır. Tarla, bahçe ve sera gibi dış mekanlarda hem her alanda rastlanabilen kulağakaçan, bu alanlara yakın iç mekanlara da kolaylıkla giriş yapabilir. Ev bitkilerinin etrafında yuva yapan kulağa kaçan, böcek ölüleri, örümcek ve bunun gibi diğer haşereleri de besin maddesi olarak kullanır. Diğer haşereler gibi bakterilerin yayılmasına neden olduğu için sağlık açısından risk oluşturan kulağakaçan ilaçlama yapıldığı takdirde, iç ve dış mekanlardan yok edilebilir.

Kulağa kaçan ilaçlama işleminden en iyi verimin alınabilmesi için sıvı ilaçlama yapılmalıdır. Buharlama tekniği ile dış mekanlarda yapılabilen sıvı ilaçlama, iç mekanlarda püskürtme yöntemi ile de uygulanabilir. Kokulu ya da kokusuz ilaçlama yapılarak, yok edilebilen bu haşereler ile mücadele hem bitkilerin korunmasını hem de sağlık açısından oluşabilecek zararların oluşmasını engeller. İlkbahar aylarından itibaren hızlı bir şekilde üremeye başlayan kulağa kaçan, açık ve kapalı alanları istila edebilecek kadar çabuk ürer. Bu nedenle bu dönemde hem koruma amacıyla hem de bu haşerelerden kurtulmak için böcek ilaçlama yaptırmak önemlidir. Zira bu haşerelerin sayısı arttıkça mücadelesi zorlaşmaktadır.

Kulağakaçan ilaçlama

Kulağakaçan ilaçlaması için amatör mücadele yöntemleri kullanarak yapılan ilaçlamalar, solunum yolu hastalıklarına neden olabileceği gibi tarla, bahçe ya da sera ilaçlama işlemlerinde kullanıldığında bitki ve ekinler için de tehdit oluşturur. Bu nedenle kulağakaçan ile mücadele için alanında uzman olan ve sağlık açısından risk arz etmeyen ilaçlar kullanan firmalardan yardım alınmalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli görülen belgelere ve yetkinliklere sahip olan haşere ilaçlama şirketleri tarafından yapılan uygulamalar, en etkili sonucun alınmasını sağlayacağı gibi, sağlığınız açısından da tehlike oluşturmayacaktır. Sağlık Bakanlığından onaylı olmayan ve kalitesi yahut zirai ilaçlar kullanarak uygulama yapan firmalardan yardım almamak sağlık açısından ciddi önem arz eder. Bakterilerden kurtulmak ve bitkileri korumak için yapılan kulağakaçan haşeresi ile mücadele nedeniyle zarar görmemek için ilaçlamanın ve ilaçlamayı yapan firmanın kalitesine dikkat edilmelidir.

iç mekanlarda en sık görülen haşerelerin başında gelen ve duvarlara, kuytu alanlara ve yüksek alanlara ağ örerek, kötü bir görüntünün oluşmasına yol açan canlılardır. Böcek, sinek ve diğer haşerelerle beslenen örümceklerin, ağız yapıları gelişmediği ve dişe sahip olmadıkları için ağlarını önce boğarak öldürür. Daha sonra, şırınga görevi gören bacakları yoluyla, öldürdüğü avının sıvı olarak çeker. Yılın her mevsiminde üreme özelliğine sahip örümceklerde, dişi taraf erkekten daha güçlüdür ve üreme sonrasında genellikle erkek örümceği yer. Örümcekler, aktif olarak bakteri ve mikrop taşımamasına karşın, ördüğü ağlar yoluyla tozların birikmesine ve mikroorganizmaların çoğalmasına neden olur. Bunun yanı sıra öldürdüğü haşereler yoluyla da bakterilerin artmasına yol açar. Dolayısıyla özellikle ev, ofis, cafe, restoran gibi iç mekanlar için örümcek ilaçlama yaptırmak sağlık açısından oldukça gereklidir.

Açık mekanlarda bitkilerin yaprakları üzerine ya da duvar diplerine ağ örerek avlanan örümcekler, bitkilere doğrudan zarar vermez. Bunun yanı sıra bitkilerle beslenen böcekleri avlayarak bitkilere yarar sağlar. Ancak iç mekanlarda, kirli bir görüntüye neden olduğu gibi, milyonlarca mikroorganizmanın da barınmasına yol açan örümcekler, solunum yolu hastaları için büyük tehdit oluşturur. Binlerce örümcek türü bulunmakla birlikte ülkemizden en sık görülen örümcekler, insanlara doğrudan zarar vermeyen ve boyutları 1 mm ile 5 cm arasında değişebilen türlerdir.

Örümcek İlaçlama

Örümceklerin rengi ve beslenme şekli de yaşadıkları alana bağlı olmakla birlikte türlerine göre değişir. Son derece zehirli olan türleri de olan bu haşerelerin, zararsız olanların doğrudan zararı yoktur. Ancak çeşitli hastalıkların yayılmasına ortam hazırlayan ve görüntü kirliliğine yol açarak, yaşam alanlarının temizliğini tehdit eden örümcek ilaçlama yapılmadığı takdirde daha büyük zararlara yol açabilir. Sıvı ilaçlama yoluyla yapılabilen ilaçlama işlemi, püskürme yöntemi ile de uygulabilir. Özellikle cafe, restoran gibi gıda işletmelerinde yapılan örümcek ilaçlama için püskürtme yöntemi kullanılır. Ev, iş yeri, fırın ilaçlama gibi işlemlerde amatör yöntemlere başvurmamak ve Sağlık Bakanlığından onaylı ilaçlama firmaları tarafından yardım almak son derece mühimdir. Kalitesiz ve sağlıksız uygulamalar solunum yolu hastalıklarını tetiklediği gibi doğrudan zehirlenmelere de neden olabilir. Bu nedenle örümcek ile mücadele için ilaçlama hizmeti alırken, firmanın sahip olduğu kıstaslara dikkat edilmeli ve kalitesiz haşere ilaçlama şirketleri tarafından yardım alınmamalıdır.

Tifüs, veba gibi hastalıkların en aktif vektörlerin biri olan pireler, kanını emdikleri canlılara taşıdıkları virüsleri bulaştırarak, salgın hastalıkların yayılmasına neden olurlar. Zıplayarak hareket eden pire, bu şekilde alan değiştirme konusunda sorun yaşamaz. Çok hızlı şekilde çoğalan ve yer değiştirebilen pireler kısa sürede başka alanlara da yuva yapabilmektedir. Bu nedenle pire sorunu yaşanan alanlarda bir an önce ilaçlama yapılması, pire ile mücadele için büyük önem arz eder. Pire ilaçlama işlemleri için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Ancak pireden kurtulmak için en etkili çözüm buharlama yöntemiyle yapılan sıvı ilaçlamadır.


Pire İlaçlama

Pire, ortalama iki haftada bir yaklaşık 40-50 larva bırakan bir haşeredir. Sıcak ve loş ortamlarda yaşamayı seven pire, yünlü ya da pamuklu eşyaların arasında yuva yapar. Hayvanların kıllarına tutunarak hayvan vücudunda da yuva yapabilen pire, insanların sadece kanını emer. Sokak hayvanları başta olmak üzere çeşitli şekillerde insanlara bulaşan pire, vücutta kızarıklık ve şişkinlik oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra vücuttaki pire ısırığı bazı durumlarda iz olarak kalabilir. Hassas derili kişilerde ciddi deri enfeksiyonlarına neden olan pire ilaçlama yapılmadan yok edilmesi imkansız bir haşeredir. Güçlü bir biyolojiye sahip olan pire, ısıya ve açlığa karşı da dayanıklıdır. Ağırlığının beş altı kadar kan emebilen pireler, genellikle beslendikten sonra yumurtlar. Bunun yanı sıra uzun süre beslenmeden yaşayabilen pireler, ısısı uygun loş ortamlarda yarı uyku halinde yaşayabilir.

Pire ilaçlama daire, bina, bodrum, depo gibi kapalı alanların yanı sıra şantiye ve bahçe gibi açık alanlar için de yapılabilir. Genellikle sıvı formdaki pire ilaçları, pireden kurtulmak için en etkili mücadele şeklidir ancak pireyi yok etmek için kullanılan ilacın kalitesi kadar yöntemi de önemlidir. Kıyafetler, halılar, koltuklar ve yataklar başta olmak üzere iç mekanlardaki tüm alanlar pireye karşı detaylı bir şekilde ilaçlanmalıdır. Bireysel mücadele ya da amatör uygulamalar pireleri yok etmek için hiçbir çözüm sağlamaz. Bu nedenle pireden kurtulmak için profesyonel olarak hizmet veren haşere ilaçlama firmaları tarafından yardım almak hem sağlık açısından hem de ilaçlamadan en iyi verimin alınması bakımından son derece önemlidir.

Pireleri yok etmek için yalnızca açık ya da kapalı alanlara ilaçlama işlemi yapılabilir. Pirelerin yayılmasına neden olan, kedi, köpek, güvercin gibi hayvanlara kesinlikle haşere ilaçları uygulanmaz. Bahçe ya da apartman içerisinde bulunan evcil hayvanların pireden kurtulması için veterinerden yardım alınmalıdır. Haşere ilaçlarını canlıların üzerinde uygulamak, doğrudan ölüme yol açar.

Salyangozlar, nemli ve ağaçlık alanlarda yaşayan ve otçul beslendiği için bitkilere zarar verebilen haşerelerdir. Kemiksiz canlılar arasında yer alan ve sürünerek hareket eden sümüklüböcek, salgıladığı sıvı üzerinde kayarak hareket eder. Hem kirli bir görüntü oluşturan hem de gezindiği alanlara milyonlarca bakteri yayan salyangozlar, diğer birçok haşere gibi özellikle ilkbahar aylarında hızlı bir şekilde çoğalmaya başlar. Duvar diplerine, taşlıklara ya da ağaçların üzere yapışarak, görüntü kirliliğine neden olan bu haşereler, bitkilere ve sebzelere de zarar vererek ekinlerin çürümesine yol açar. Özellikle genç bitkilerin yapraklarına zarar veren haşereler, yumurtlarını bitki ve sebzelerin arasına bırakarak da, daha büyük hasara neden olur.

Salyangoz ilaçlama genellikle tarla ve seralarda sıvı ilaçlama yöntemi uygulanarak yapılır. Bitkilere büyük zarar verebilen salyangozlar genellikle bahar dönemlerinde aktif olmakla birlikte, hemen tüm açık alanlarda görülür. Çok sıcak havalarda kuruyan, çok soğuk havalarda ise donan sümüklü böcek küçük böceklerle de beslenebilmektedir. Sümüklüböcek ile mücadele için genellikle buharlama tekniği uygulanır. Boyutları 2 ile 5 cm arasında değişebilen bu haşereler, yaşadıkları alanlara göre farklı renk ve yapıda görülebilmektedir.
Salyangoz İlaçlama

Salyangoz ilaçlama işlemi açık alanlarda yapılabileceği gibi kapalı alanlarda da uygulanabilir. Ağaçlık alanlara yakın bölgelerde bulunan iç mekanlara giriş yapan salyangozlar, kapalı alanlarda bakteri ve mikropların çoğalmasına neden oldukları gibi, kirli bir görüntüye de neden olurlar. Yumurtlama yöntemi ile çoğalan sümüklüböcek ilaçlama yapılmadığı sürece çoğalmaya devam eder. Sümüklüböcek ile mücadele için bireysel yöntemlere başvurmak, sağlık açısından sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, sert kabuklu bu haşereleri yok etmek için etkili ilaçların kullanımı önemlidir. Bu nedenle sağlık bakanlığı tarafından onaylı olan ve garantili ilaçlamalar yapan firmalardan yardım almak oldukça önemlidir. Kalitesiz ilaçlar kullanarak, amatörce yapılan ilaçlamalar, zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Salyangoz ilaçlama işlemleri için profesyonel ilaçlama elemanları ile hizmet veren ve Ziraat Mühendisleri tarafından hazırlanan ilaçlarla uygulama yapan firmalar tercih edilmelidir. Kaliteli ve sağlıklı ilaçlamalar, sümüklüböcekleri yok edeceği gibi, bitki ve toprakta yaşayan zararlı haşerelerden de kurtulmayı sağlayacaktır.

Sivrisinekler, kan emerek beslenen ve birçok hastalığın insanlara bulaşmasına neden olan zararlı haşereler arasında yer alır. Bunun yanı sıra deri enfeksiyonlarına ve alerjilere yol açan sivrisinek ilaçlama yapılmadığı sürece çoğalan ve bilhassa yaz aylarında ciddi sorunlara sebep olan bir canlıdır. Bataklık kenarlarında, çöplüklerde ve diğer kirli alanlarda yaşayabildiği gibi temiz ve hijyenik alanlarda da rahatlıkla çoğalabilen bu haşereler, küçük çocuklar ve hassas yapıya sahip kişiler için büyük tehdit içermektedir. Bunun yanı sıra, yiyeceklerin üzerinde de dolaşan bu sinekler, taşıdığı milyonlarca bakterinin yiyeceklere bulaşmasına neden olur. Dolayısıyla sivrisineklerin temas ettiği yiyecekleri tüketmek sindirim sistemi başta olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşmasına yahut tetiklenmesine neden olur.

Sivrisineklerden kurtulmak için kullanılan basit insektisitler genellikle hiçbir sonuç vermez. Zira bu dışarıdan temin edilen ve amatörce uygulanan sinek ilaçları yalnızca geçici çözüm vermekte ve sivrisineklerin ilacın etkisi boyunca ortamdan uzak durmasına yardımcı olur. Ancak nemli ve sıcak havalarda etkisini kısa sürede kaybeden bu ilaçlar, hem solunum yolu hastalıklarına sebep olduğu için tehlikelidir hem de sivrisinekleri yok etme konusunda başarılı olmaz. Bunun yanı sıra insektisitleri sürekli olarak kullanmak maddi zarara da yol açar. Sivrisinekler ile mücadele için, iç mekanlarda sineklik kullanmak bir anlamda çözüm olsa da bu haşerelerin alana girişine karşı her zaman yeterli olmamaktadır. Yaşam alanlarından bu haşereleri uzak tutmak ve neden olduğu sorunlardan kurtulmak için sivrisinek ilaçlama yaptırmak büyük önem taşır. Ancak bu ilaçlamanın profesyonelce yapılması ve kaliteli sivri sinek ilaçları kullanılarak uygulanması, ilaçlamanın verimi açısından son derece önemlidir.
Sivrisinek İlaçlama

Sivrisinek ilaçlaması yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yardım alınacak firmanın Sağlık Bakanlığının onayladığı ilaçları kullanması ve kaliteli hizmet vermesidir. Bunun yanı sıra haşere ilaçlama firması gerekli belge ve yetkinliğe sahip olmakla birlikte, profesyonel ve eğitimli elemanlar ile hizmet vermelidir. Kalitesiz ilaçlar kullanarak sivrisinek ilaçlama yapan firmalar; astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tetiklenmesine yol açtığı gibi, ilaçlamadan bir verim alınamamasına da neden olur.

Sivrisinek ilaçlama işlemi için bahçe, tarla gibi açık alanlar ile ev, yazlık, ofis, iş yeri, fırın gibi kapalı alanlarda sıvı ilaçlama tekniği uygulanır. Sivrisinekleri yok etmek için kullanılan ilaçlama tekniği ve uygulama yöntemi de son derece önemlidir. Ancak sivri sinek ilaçlama işlemlerinin sağlık açısından risk oluşturmaması için gerek kullanılan ilaçlara gerekse yardım alınan böcek ilaçlama firmasına dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır. Bunun için ilaçlama şirketleri ile kordineli çalışmak en iyi çözümdür.

Ağaçtan yapılmış maddelere ve bitkilere ciddi anlamda zarar veren tahtakurdu ilaçlama yapılmadığı sürece üremeye devam eder. Bu nedenle gerek mobilyaların içinde ya da ahşaplarda, gerekse dış mekanlarda; tarla, sera ya da bahçelerde bu haşerelere rastlanması durumunda acilen ilaçlama yapılması gerekir. Daha çok nemli tahtalara ve ahşaba zarar veren tahta kurtları, bitkilerin genç köklerinden de beslenerek kurumalarına yol açar. Ahşap ve mobilyaların içerisinde delikler açarak ilerleyen ve gerisinde toz ve talaş parçaları bırakan bu haşereler, yumurtalarını derin noktalara bırakarak yavrularının zarar görmesini engeller. Havaların ısınmasıyla hızlı bir şekilde üremeye başlayan tahta kurdu, özellikle loş ortamları sever.

Tahta kurdu ile mücadele için bireysel ya da amatör yöntemler hiçbir şekilde sonuç vermez. Gerek bitkilerin gerekse tahtadan yapılmış eşyaların en derin noktalarına ilerleyerek, büyük zararlara neden olan bu haşereleri yok etmek için profesyonel ilaçlama hizmeti almak şarttır. İç mekanlara genellikle mobilya üretim fabrikaları yoluyla gelen tahta kurdu, çıkardığı seslerle fark edilir. Bunun yanı sıra, ahşabın üzerinde açtığı delikler ve neden olduğu tozlarla da fark edilebilen tahta kurdunu yok etmek için en etkili yöntem sıvı ilaçlama işlemidir. Parkelerin içine girebilen ve yok edilmesi hayli zor olan bu haşerelerden kurtulmak için buharlama tekniği ile uygulanan sıvı ilaçlama etkili sonucu verir.

Tahtakurdu İlaçlama

Tahta kurdu ilaçlaması için kaliteli hizmet veren ve Sağlık Bakanlığının onayladığı ilaçlar kullanarak profesyonel şekilde çalışan firmalar tercih edilmelidir. Kalitesiz tahtakurdu ilaçları ile yapılan uygulamalar, bu haşerelerden kurtulmak için çözüm sağlamayacağı gibi, ciddi sağlık problemleri ile zehirlenmeleri de beraberinde getirebilir. Dolayısıyla hem kereste fabrikaları ve mobilya üretim mağazalarında ve ev, iş yeri, ofis gibi iç mekanlarda hem de bahçe, sera, tarla gibi ağaçlık alanlarda bitkilerin kurumasına ve ciddi maddi kayıplara neden olan tahta kurdundan kurtulmak için profesyonel yardım almak şarttır. Buharlama tekniği ile uygulanan tahta kurdu ilaçlama işleminde, ilaç en küçük aralıktan dahi nüfuz edeceği için bu haşerelere karşı kesin çözüm sağlayacaktır.

Tahtakurusu küçük yapılı bir haşere olduğundan dolayı zor fark edildiği gibi yok edilmesi de zor olan haşerelerin başında gelir. Kan emerek beslenen tahtakurusu vücutta ciddi alerjik reaksiyonlara ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Birçok virüsün hayvanlara ve insanlara bulaşmasına yol açan bu parazitler mücadele edilmesi en zor olan haşerelerin başında gelir. Yatak yorgan aralarında ve koltuklarda kolaylıkla yuva yapabilen tahtakurusu ilaçlama yapılmadan yok edilmesi imkansız olan haşerelerden biridir. Hayvanların kılları aracılığı ile vücutlarına tutunarak yuva yapan tahta kurusu, insan vücudunu sadece kan emmek için kullanmaktadır. 1-2 mm arasında değişebilen büyüklüğe sahip olan ve çok hızlı bir şekilde çoğalan bu parazitler, uzun süre beslenmeden yaşayabildiği gibi çoğunlukla karanlık ve loş ortamlarda yaşamayı sever.

Tahtakurusu İlaçlama
Mücadele edilmesi en zor haşerelerden olan tahtakurusu, hızlı bir şekilde çoğaldığı için kısa sürede, iç mekanları istila edebilir. Bunun yanı sıra özellikle hassas kişilerde cilt alerjilerine ve enfeksiyonlara neden olan bu haşereleri yok etmek, bulaştırdıkları virüslerden korunmak için de büyük önem taşır. İlaçlama yapılmaksızın mücadelesi oldukça zor olan tahtakurusu, bir yıl boyunca hiç kan emmeden yaşayabilir. Böyle durumlarda tahta kurusu yarı uyku dönemine girerek, besin ihtiyacını da minimuma indirir.

Tahtakurusu ilaçlama işlemi çoğunlukla ev ve depo gibi kapalı alanlar için uygulanmaktadır. Küçük yapılı haşereler arasında olan bu parazitlerin bir yerden bir yere taşınmaları kolay olduğu gibi, yer değiştirmeleri oldukça zor olabilmektedir. Vücutta ciddi alerjilere ve deri rahatsızlıklarına yol açan tahtakurusundan kurtulmak için haşere ilaçlama işlemi yaptırmak şarttır. Ancak tahta kurusu ilaçlama yaptırırken, kullanılacak ilaçların kalitesi ile ilaçlama yöntemi son derece önemlidir. Kalitesiz haşere ilaçları yapılan işlemlerden hiçbir rant sağlanamayacağı gibi yanlış ilaçlama yöntemleri de tahtakurusu ile mücadelede hiçbir sonuç vermez. Bu nedenle tahta kurusu ile mücadele için kaliteli hizmet veren Sağlık bakanlığından onaylı haşere ilaçları kullanan firmalardan yardım almak son derece önemlidir. Sağlıksız uygulamalar yaparak insan sağlığını tehdit eden ve ciddi sorunlara yol açan firmalardan hizmet almak sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturduğu gibi maddi zarara da neden olur.

Tatarcıklar ağaçlık alanlarda, deniz kenarına yakın bölgelerde sıklıkla görülen haşerelerin başında gelir. Sıcak ya da soğuk alanlarda rahatlıkla yuva yapabilen bu haşereler ile mücadele sağlık açısından büyük önem taşır. Bitkilerin özsuyunu emerek beslenen tatarcıklar, üreme dönemi öncesinde, hayvan ve insanların kanını da emer. Tatarcık ısırığı vücutta şiddetli bir ağrıya ve şişliğe neden olur. Bunun yanı sıra iltihap ve alerjilere de neden olabilen tatarcıklar, iç mekanlara sıklıkla giriş yapmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir.

Virüs vektörleri arasında da yer alan tatarcıklar, en tehlikeli sinekler arasında türlerinin başında gelir. Narin bir yapıya sahip olan tatarcık, yaşadığı alana göre değişmekle birlikte; sarı, kahverengi ve buna yakın renklerde görülebilir. Tatarcık sineği ile mücadele için en etkili yöntem ise gerek açık gerekse kapalı alanlarda profesyonel ilaçlama firmaları tarafından yapılan uygulamalardır. Tatarcık ilaçlama işlemi için yalnızca sıvı yöntem kullanılır. Bunun yanı sıra basit böcek öldürücüleri bu haşerelere karşı hiçbir çözüm sağlamaz. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hızlı bir şekilde çoğalan tatarcık, mücadele edilmediği sürece üremeye ve zarar vermeye devam eder.

Tatarcık İlaçlama

Uzunluğu 1 cm ile 3 cm arasında değişebilen tatarcık, Şark Çıbanı başta olmak üzere Sarı humma gibi birçok ciddi rahatsızlığa sebebiyet verir. Ağır enfeksiyonlara neden olan reaksiyonlar yaratan ve sağlık problemlerini beraberinde getiren bu haşereler, taşıdığı bakteriler nedeniyle sağlık açısından sorun yaratır. Tatarcık böceği ile mücadele için etkili çözüm yöntemi, ilaçlama yaptırmaktır. Ancak tatarcık ilaçlaması püskürtülerek uygulanan basit sinek ilaçları veya amatör yöntemlerle uygulandığında olumsuz sonuçlara yol açar. Sinek ilaçları tatarcıkları yok etme açısından bir yarar sağlamamakla birlikte yalnızca bu haşerelerin ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Bunun yanı sıra amatör şekilde yapılan ilaçlamalar sağlık açısından ciddi sorunlar yaratır. Solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin tetiklenmesine yol açan ve ciddi zehirlenmelere neden olabilen kalitesiz ya da bireysel ilaçlamalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Tatarcıktan kurtulmak ve bu sinek türünün yol açtığı sorunlardan korunmak için Sağlık Bakanlığından onaylı olan haşere ilaçlama şirketleri tarafından yardım almak hem sağlık açısından hem de bu haşerelerin yol açtığı sorunlardan kurtulmak için en etkili mücadele yoludur.

Tesbih böceği sıcak ve nemli alanlara kolaylıkla uyum gösterebilen, boyutları birkaç cm ile 30 cm arasında değişen haşere türüdür. 14 ayağa sahip olan bu haşereler, karada yaşadığı gibi tatlı ve tuzlu sularda da yaşayabilir. Bedeni kat kat olan tesbih böceğinin birçok türü savunma mekanizması olarak, dokunulduğu anda içe doğru kıvrıldığı için bu ismi almıştır. İnsanları ya da hayvanları ısırmayan ve virüs bulaştırmayan tesbih böceği, bakteri ve mikrop vektörlüğü yaptığı için zararlıdır. Çok hızlı hareket edemeyen bu haşereler banyo ve mutfak gibi giderler ile su borularının etrafında sıklıkla görülür. İlaçlama yapılmadığı sürece, çoğalmaya devam eden bu haşereleri yok etmek için en etkili yöntem profesyonel yardım almaktır.

Yaşam alanlarında sıklıkla görülen ve sayısını hızlı bir şekilde arttıran tesbih böceği ilaçlama yapıldığı takdirde, tamamen yok olmaktadır. Kalıntı ve artıklarla beslenen tesbihböceği, yiyeceklerin üzerinde dolaşarak, dışkı bıraktığı için sindirim yolu hastalıklarına neden olur. Bu nedenle başta gıda sektörü ile ilgili işletmeler olmak üzere; ev, iş yeri gibi iç mekanlarda yapılan tesbih böceği ilaçlama işlemleri büyük önem taşır. Ancak bu haşereler ile mücadele için bireysel yöntemlere başvurmamak ve amatör firmalardan yardım almamak da sağlık açısından son derece önemlidir.

Tesbih Böceği İlaçlama

Tesbih böceğinden kurtulmak için açık ya da kapalı alanlarda sıvı ilaçlama yöntemi uygulanabilir. Farklı teknikler ile uygulanabilecek bu yöntemde alanın belirli bir süre kapalı kalması gerekir. Buharlama tekniği ile yapılan sıvı ilaçlamada alanın iki saat kadar kapalı kalması ve ardından iyi bir şekilde havalandırılmadan kullanılmaması gereklidir. Hedef nokta bazlı yapılan püskürtme yönteminde ise, iç mekanların yarım saat kadar kapalı tutularak, kısa bir süre havalandırılması yeterli olur. Özellikle banyo ve mutfaklarda görülen bu haşereler için lokal uygulamalar yerine genel uygulamaların tercih edilmesi, hem bakteri ve mikropların arındırılmasına hem de tesbih böceğinin alanın diğer bölümlerinde yuva yapmış olabilmesine karşın her yerin temizlenmesine yardımcı olur.

Tesbih böceği ilaçlama işlemi için, alanında uzman olan ve kaliteli uygulamalar yapan firmaların tercih edilmesi, hem tek seferde bu haşerelerden kurtulmayı sağlayacak, hem de kimyasal madde içeren ilaçlar nedeniyle sağlığınızın olumsuz etkilenmesini engelleyecektir.

Uyuz her insanda yaş ayrımı yapmadan yerleşip çoğalabilir. Uyuz hastalığı, uyuz böceğinin insan ve hayvana yerleşmesi ile oluşur. Ev içinde uyuz gelmişse herkese yayılır ve çoğalmayı sürdürür. Uyuz büyük insanda, parmak araları, koltuk altı, kaba etlerde, dizde ve meme uçlarında yerleşir. Çocuklarda uyuz böceği, el içine, ayak tabanına, yüz ve kulak arkasına yerleşir. Uyuz hastalığı kendiliğinden de iyileşebilir fakat tedavi edilmezse yayılamaya devam eder. Bedenine uyuz yerleşmiş olan insan, geceleri aşırı kaşıntı yaşar. Deri altında sürekli tünel açarak ilerleme yapan uyuz böceği için hemen tedavi altına alınmalıdır. İnsanda hastalık yapan uyuz böceğinin dişi olanıdır. Yumurta yaparak üreme yapan böceğin, aslında dişi olanı hastalık yapar. Dişi uyuz böceği erkekten büyüktür, nokta kadar olabilir. Erkek olan uyuz böceği, mikroskop altında görülür.

Uyuz Böceği İlaçlama

Uyuz böceği hızlı bir şekilde çoğaldığından ilaçlama yapılmadan yok edilmesi oldukça zordur. İnsandan insana kolayca geçen ve genellikle gözle görülmediği için mücadelesi daha da zorlaşan uyuzdan kurtulmak için hekime başvurulmalıdır. Vücut temizliği için kullanılan ilaçların yanı sıra, kıyafetler, yatak yorgan dahil olmak üzere tüm kapalı alan ilaçlanmalıdır. Uyuz böceği bulaşmış kişinin, uyuzdan arınmak için ilaç kullanmaya başlamasıyla, iç mekandaki uyuz böceği ilaçlama aynı anda yapılmalıdır. Böylece kapalı alandaki uyuz yok edileceği gibi, uyuz bulaşan kişiden de kapalı alanlara bu haşerelerin taşınması engellenmiş olacaktır. Ev, fabrika, depo gibi kapalı alanlara yayılabilen uyuz böceğinden kurtulmak için profesyonel yardım almak son derece önemlidir. Kalitesiz ve basit yöntemler uygulanarak yapılan ilaçlamalar, sağlık açısından ciddi tehlikeler yaratacağı gibi, uyuz böceğini yok etme konusunda da başarısız olacaktır.

Uyuz böceklerinin sayısının hızla artması, bu haşereler ile mücadele konusunda erken davranmanın daha önemli hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uyuz böceği ilaçlama işlemi, bu haşereler fark edildiği anda yapılmalıdır, böylece daha kısa sürede çözüm sağlanır. Buharlama tekniği ve sıvı ilaçlama yöntemi ile yapılan uyuz ilaçlama işleminde, alanın belirli bir süre kapalı bekletilmesi ve daha sonra havalandırılarak kullanılması gerekir. Uyuzdan kurtulmak için Sağlık Bakanlığından onaylı olan ve profesyonel ilaçlama elemanları ile hizmet veren firmalardan yardım alınmalıdır.

Yılan ilaçlama işlemi, ağaçlık alanlara ya da taşlık ve kayalıklara yakın olan; yazlık, iş yeri, çiftlik, ev gibi iç mekanlar için uygulanabilmektedir. Kırsal bölgelerde daha sık rastlanan bir haşere olan yılan, kentsel bölgelerde de özellikle yaz aylarında görülmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte kış uykusuna yatan yılanlar, ilkbahar ayları ile birlikte, avlanmaya ve çoğalmaya başlar. Bu nedenle yakın bulunduğu kapalı alanlara da giriş yapabilen yılanlar, ciddi korku ve tehdit yaratır. Özellikle uzun süre kullanılmayan iç mekanlara yuva yapan yılan, zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilen en tehlikeli canlılar arasında yer alır. Bu nedenle bu haşerelerin sıklıkla görüldüğü alanlara yakın iç mekanlara düzenli olarak yılan ilaçlama yaptırmak gerekir. Yılda bir ya da iki defa yapılabilecek bu işlem, son derece iyi kamufle olabilen ve fark edilmeyen bu haşerelerin neden olduğu tehlikelerden korunmak açısından son derece önemlidir.


Yılan İlaçlama

Yılandan kurtulmak için sıvı ya da toz formundaki ilaçlar kullanılabilir. Hem açık alanlarda hem de kapalı alanlarda uygulanabilecek ilaçlama işlemi dikkatlice ve profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açabilen yılan ısırması, ilaçlama sırasında da büyük bir tehdittir. Bu nedenle yılan ilaçlama yapılırken, gerekli ekipmanlara sahip olmak ve yılan saldırısı ihtimaline karşı dikkatli olmak gerekir. Hem sıvı ilaçlama yöntemi hem de toz ya da katı formdaki ilaçlar aynı anda kullanılarak ilaçlama yapılabileceği gibi alanın konumuna göre ilaçlama yöntemleri değişiklik gösterir. Açık alanlarda yılan ilaçlama işlemi kokulu sıvı ilaçlar kullanarak buharlama tekniği ile yapılır. Buna ek olarak belirli alanlarda toz ilaçlar koruma amaçlı kullanabilir. Kapalı alanlarda ise iç mekana sıvı ilaçlama uygulanırken, ilaçlanan alanın dış çevresine toz ilaçlar uygulanarak, hem içerideki yılanlar öldürülmüş olur hem de alana yılan girişine karşı önlem oluşturulur.

Son derece zehirli ve tehlikeli olan yılanlar ile mücadele için profesyonel ilaçlama firmalarından yardım almak ve firmanın Sağlık Bakanlığından onaylı olmasına dikkat etmek gerekir. Kalitesiz uygulamalar zehirlenmelere neden olabileceği gibi, yılanları yok etme konusunda da bir çözüm sağlamayacağı için maddi kayba neden olacaktır.

0(242) 330 32 00 7/24 alanında uzman ekibimiz sizden gelecek soruları yanıtlamaya hazırdır.

Bize Ulaşın
Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz