SUM | Haşere İlaçlama | Fumigasyon | Dezenfeksiyon | Bahçe İlaçlama | Yabani Ot'la Mücadele

Haşim İşcan mahallesi Arık caddesi no:34 A,B

PK:07100 Muratpaşa Antalya

7 / 24

Hizmet

FÜMİGASYONDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

FÜMİGASYONDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Fümigasyon yeri iyi seçilmelidir.

Fümigasyon sahasında ve bitişiğinde insan ve hayvanlar bulunmamalıdır.

Fümigasyon işlemi en az 2 operatör tarafından yapılmalıdır.

Fümigasyonda gerekli olan araç ve gereçler eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir.

Fümigasyonda kullanılacak fümigantların özellikleri ile fümige edilecek materyalin yapısı ve nitelikleri iyi bilinmelidir.

Fümige edilecek ürün ve kullanılacak fümiganta en uygun olan fümigasyon tekniği seçilmelidir.

Fümigasyon metodunun tespitinde, zararlı etmenin türü materyalin ve çevrenin ısısı, gazlanma süresi gibi faktörler de gözönünde bulundurulmalıdır.

Fümigasyonda kullanılan fümigantlar zehirli olduklarından gerekli koruma önlemleri alınmalıdır. Bu amaçla gaz maskesi ve gerekli süzgeci veya hava tüpü kontrol edilmelidir. Gaz kaçağının tesbitini sağlayan dedektör aleti de çalışır durumda olmalıdır. Herhangi bir zehirlenme ve yangın olayında ne gibi tedbirlerin alınacağı önceden bilinmelidir. Bu amaçla hastane ve itfaiye telefonlarının bilinmesinde yayar vardır.

Fümigasyon sırasında sigara içilmemelidir ve herhangi bir şey yenilmemelidir.

Fümigasyon yapılacak zemin beton (tercihan şaplı beton) olmalı ve tabanın üzerine ürün konulacak şekilde ızgaralar yerleştirilmelidir. Eğer zemin toprak veya tahta ise gazın sızmaması için taban kısmına kraft kağıdı, branda bezi veya naylon konulmalıdır. Vantilatör, aspiratör ve ısıtıcılar gibi fümigasyon esnasında kullanılacak aletler çalıştırılıp kontrol edilmelidir.

Çeşitli yapıdaki ürünler (unlu, yağlı maddeler, teksir maddeleri) bir arada fümige edilmemelidir.
Fümigasyon sahasından fümigantın zarar verebileceği veya istenmeyen koku bırakabileceği materyaller uzaklaştırılmalıdır.

Fümigantları tekrar kullanmak gerekiyorsa hem kalıntı, hem de özellikle tohumlardaki çimlenme kabiliyetine olabilecek olumsuz etki gibi istenmeyen bir takım nitelik ve yapıların ortaya çıkacağı gözönünede bulundurulmalıdır.
Canlı bitkilerin fümigasyonunda bilinmesi gereken hassasiyetler incelenip uygulanmalıdır.

Fümigasyondan sonra fümigasyon sahasının kolaylıkla görülen yerine tehlikeyi belirten uyarı levhaları konulmalı ve gerektiğinde gazlama süresi boyunca bir bekçi görevlendirilmelidir.

Fümigasyon uygulaması bitirildikten sonra fümigantların zehirli kalıntıların giderilmesi için el ve yüz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Fümigasyon tatbikatından sonra, fümigasyon tarihi, yeri, ürünün cins ve miktarı, ambalaj durumu, kapatılan çadır veya fümigasyon hücresi (konteyner, gemi, gazlama odası) adedi, hacmi, ısı derecesi, hangi zaralı etmene karşı uygulandığı, dozu (tona veya m3 ` e verieln fümigant miktarı) verilen toplam fumigant miktarı, kapanış ve açılış tarih ve saatleri, gazlama süresi, fümigasyon operatörlerinin adı ve soyadı ile gazlanma süresi boyunca fümigasyon sahasının tehlikeli olduğuna ve bu tehlikelere karşı gerekli tedbirleri aldıracağına dair açıklaması bulunan bir tutanak (veya aynı bilgiler bir deftere kaydedilir) fümigasyonu yapılan kişiye imzalattırılmalıdır.

Paylaş:

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz